Dongeng Bahasa Sunda

Dongeng Bahasa Sunda | Dongeng Sunda
Si Kabayan Dicukur

Si Kabayan teh kandulan pisan. Ari kandulan teh jahe alias jago he-es (beuki sare). Teu kaop nyangkere atawa nyarande sok ker wae kerek.

Sakali mangsa si Kabayan teh dicukur. Dicukurna handapeun tangkal gede di sisi jalan Supratman. Ari tukang cukur teh ruruntuk dalang. Tadina hayang jadi dalang tapi teu kataekan. Kalah jadi tukang cukur. Teu wudu payu nyukurna teh da eta ari nyukur sok bari ngadalang.

Si Kabayan tibarang gek diuk dina korsi panyukuran geus lelenggutan wae nundutan. Saperti biasa tukang cukur teh ari ceg kana gunting jeung sisir tuluy wae ngabuih… Ngadalang. Pokna teh, “Tah kacaturkeun di nagara Alengka, rajana jenengan Dasamuka. Ari dasa hartina sapuluh. Ari muka eta hartosna beungeut atanapi raray…"


Si Kabayan nu keur ngalenggut ngarasa kaganggu kunu keur ngadalang, bari heuay si Kabayan nyarita, “Pondokeun wae Mang…”

Trek-trek tukang cukur teh ngaguntingan buuk si kabayan bari pok deui,  ”Ari geus kitu… eta Dasamuka teh bogoh ka Dewi Sinta, geureuhna Sri Rama… ”

“Pondokeun wae Mang…”ceuk si Kabayan nyaritana selang seling antara inget jeung heunteu bakating ku tunduh.

Teu lila reup deui sare. Lilir sakeudeung, tukang cukur teh keur ngadongeng keneh, ”Urang tunda Dewi Sinta nu keur di Alengka, sabab dipaling ku Rahwana…. caturkeun sri Rama….” si Kabayan asa kaganggu sarena terus nyarita bari lulungu, “Pondokeun Mang….”

Terus reup deui peureum. Trek..trek tukang cukur ngaguntingan buuk si Kabayan bari nuluykeun ngadongengna. Ari tiap si kabayan lilir, tukang cukur teh keur ngabuih keneh wae ngadalang. Tapi ari leungeunna mah tetep teu eureun-eureun ngaguntingan buuk si Kabayan. Si Kabayan keuheuleun pisan sabab sarena kaganggu ku sora tukang cukur, nu sakapeung sok ngagerem nurutan sora buta atawa ngajerit nurutan sora Dewi Sinta basa dipaling ku Rahwana. Antukna si Kabayan ngambek ka tukang cukur bari nyarita ”Ceuk aing ge pondokeun…pondokeun…” tukang cukur nembalan “Dipondokeun kumaha ieu geus lenang kieu..” ari ret si Kabayan kana eunteung enya wae sirahna geus gundul teu salembar-lembar acan, puguh wae si Kabayan teh ambek, “Nu dipondokeun teh dongeng maneh lain lain buuk aing…” si Kabayan morongos.

Tukang cukur nembalan bari nyentak, “Bongan sorangan, naha atuh sare wae batur digawe teh, lain nuhun diembohan ku dongeng teh…”

Ngan hing wae si Kabayan teh ceurik bakating ku handeueuleun jaba ari balik ku barudak dipoyokan bari di abring-abring “…penjol….penjol….”

*) Dongeng bahasa Sunda ini diceritakan osholin.wordpress.com

NOTE : Untuk temen-temen sekelas gw XII MM 3, kalo kebetulan nemu artikel ini, kalo mau untuk ngumpulin tugas B.Sunda jangan yang ini ya, soalnya dongeng yang ini mau gw kumpulin.. haha

8 comments:

  1. Thanks for sharing this quality information with us and i like this. I hope you post again soon.
    ---
    play game jogos friv online free | jogos de friv | jogos do friv

    ReplyDelete
  2. Love it :) This is such an amazing idea. Thanks for update information.Keep on posting!
    ---
    Signature:
    juegos un show mas | juegos de un show mas | juego de un show mas | un show mas

    ReplyDelete
  3. Thank you for that information you article. I think I need it. Thank you
    ---
    Signature: Play kids games the best free online games for kids. Fun games, disney games, cartoon games, and more only for kids

    ReplyDelete
  4. This is like a true story and compelling. Thank you for sharing. i like it
    Signature:
    download free descargar whatsapp
    descargar whatsapp gratis
    descargar gratis whatsapp
    descargar Whatsapp plus

    ReplyDelete
  5. thanks you, Serial I have found. Thank you for sharing
    Signature: apply baixar facebook movel online free | baixar facebook | baixar facebook gratis

    ReplyDelete
  6. I think I need it. Thank you for update information. i like your blog.
    ---
    Facebook Iniciar Sesion Celular | Facebook Movil Gratis | applybaixar facebook and apply baixar facebook movel

    ReplyDelete
  7. This is wonderful. This is precisely the article I needed to read today
    ----
    apply baixar facebook online free and apply baixar mobogenie online free and mobogenie online free

    ReplyDelete

.
-PLEASE COMMENT-
.
Cara Berkomentar Untuk Yang Tidak Memiliki Blog :
- Klik Select Profile --> Pilih Name/URL
- Isi Nama Kamu dan URL Alamat Profil Facebook atau Twitter Kamu
- Klik Lanjutkan
- Ketik Komentar Kamu dan Publikasikan
.

Make Money Online